5 pomysłów na ciasto francuskie na słodko

naslodko1Słodycze są dobre na wszystko (no, może oprócz figury), a że ciasto francuskie bezsprzecznie się do nich zalicza to i ono często może okazać się zbawienne. Zwłaszcza, że upieczenie czegoś pysznego wcale nie musi zajmować dużo czasu. Abyście jednak sami mogli się o tym przekonać, przygotowaliśmy dla Was pięć prostych przepisów, których nie można wręcz nie wypróbować.

1. Domowe croissanty

Składniki:

– 90 ml wody

– 1 ½ szklanki mąki

– 10g drożdży

– 150g roztopionego masła

– 130g masła w kawałku

– 2 łyżeczki cukru

– 1 jajko do posmarowania

– 2 łyżki mleka

Wykonanie:

1. Przygotowujemy rozczyn drożdży: do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy roztopione masło i uprzednio przygotowany rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozkładamy połowę masła (65g), składamy boki ciasta i nakładamy jedną połówkę na drugą. Rozwałkowujemy i składamy ponownie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

4. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto i powtarzamy czynność, wykorzystując pozostałą część masła (65g).

5. Wkładamy ciasto do lodówki. Po upływie godziny wyjmujemy je, rozwałkowujemy, dzielimy na 8-10 trójkątów i zwijamy w kształt rogalika. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

6. Smarujemy rogaliki rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

2. Mini tarty francuskie z budyniem i gruszką

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 budyń waniliowy

– 1 2/3 szklanki mleka

– 1-2 gruszki

– cukier i cynamon do posypania

Wykonanie:

1. Gotujemy budyń i studzimy.

2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 12 kwadratów.

3. Kwadraty z ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę zimnego już budyniu.

4. Na budyń nakładamy 2 plasterki gruszki. Posypujemy cukrem i cynamonem.

5. Pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż do zarumienienia się ciasta).

3. Cynamonowe palmiery

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 2 łyżki cynamonu

– 2 łyżki białego cukru

Wykonanie:

1. Cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a mniej niż połowę wysypujemy na stolnicę. Wyrównujemy ręką. Na cukier kładziemy ciasto i posypujemy go 1 łyżką cukru. Znowu wyrównujemy. Lekko rozwałkowujemy, aby cukier się przykleił.

2. Na cieście zaznaczamy połowę i krótsze boki składamy do środka. Posypujemy lekko cukrem. Znowu składamy boki do środka. Rozwałkowujemy. Ciasto składamy na pół, posypujemy cukrem i znowu rozwałkowujemy. Kroimy na paski o grubości 1cm i formujemy z nich ślimaczki.

3. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do zarumienienia się ciasta.

http://www.przyslijprzepis.pl/galeria/gruszki-w-ciescie-francuskim/gruszki-w-ciescie-francuskim

http://www.przyslijprzepis.pl/galeria/gruszki-w-ciescie-francuskim/gruszki-w-ciescie-francuskim

4. Gruszki w cieście francuskim

Składniki:

– 3 twarde gruszki

– 2 szklanki półsłodkiego białego wina

– ½ szklanki wody

– 5 łyżek cukru

– 1 laska cynamonu

– 4 goździki

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:

1. Wino, wodę, cukier, cynamon i goździki umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy gruszki (odcinamy lekko dół, aby stabilniej stały), wkładamy je do gotującego się wina i gotujemy około 20 minut.

2. Po tym czasie wyjmujemy gruszki i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Wino nadal gotujemy na małym ogniu, jeszcze około 20 minut, aż powstały roztwór zgęstnieje. W ten sposób otrzymamy pyszny syrop do gruszek.

4. Kiedy gruszki przestygną, wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozkładamy je i tniemy (od dłuższej strony) na cienkie paseczki (ok pół centymetra).

5. Każdą gruszkę starannie zawijamy w ciasto, zaczynając od dołu. Kiedy skończy nam się jeden paseczek, doklejamy do niego drugi, a potem następny, aż cała gruszka zostanie zawinięta w ciasto.

6. Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

7. Podajemy na talerzykach z syropem z wina.

5. Rurki z kremem

Składniki:

ciasto:

– ½ kg mąki

– 25 dag masła

– 25 dag kwaśnej śmietany

– szczypta soli

krem:

– 2 żółtka

– 1 szklanka cukru

– 1 cukier waniliowy

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 szklanka mleka

– 1 kostka masła

– spirytus

Wykonanie:

1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy jednolitą masę i schładzamy ją w lodówce przez około godzinę. Po wyjęciu cienko rozwałkowujemy na blacie, lekko posypując mąką.

2. Ciasto kroimy w długie paski i nawijamy na rurkę posmarowaną masłem (żeby łatwo można było potem z niej zdjąć ciasto). Rurkę obtaczamy tylko z jednej strony cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni tak długo, aż ciasto się zarumieni (ok 15 minut).

3. Żółtka miksujemy z mlekiem i dodajemy cukier i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż masa stanie się gęsta, a po ostygnięciu ucieramy z kostką masła. Na koniec dodajemy kilka kropel spirytusu wedle uznania.

4. Po ostygnięciu napełniamy rurki kremem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × trzy =