Jajko zapiekane w szynce

jajo i szpinak 003Wiosnę powoli czuć za oknem, dlatego przyda się coś kolorowego na talerzu, by to podkreślić. Nie ma nic lepszego niż prosty przepis, który można dowolnie modyfikować. Nasze jajko zapiekane w szynce kryje w sobie szpinak. 

Jeszcze do niedawna hasło „szpinak” kojarzyło się z przykro wyglądającą papką i tym, że „nieważne że niesmaczne, ważne że zdrowe”. Dziś moda na gotowanie odczarowała tę zieloną roślinkę. Na słodko w koktajlu, w cieście, obowiązkowo na słono z makaronami.

Szpinak to doskonały produkt dla zestresowanych– zawiera sporą dawkę magnezu. Ten ma zasadniczy wpływ na układ nerwowy: obniża podatność na stres i uspokaja. Zapobiega też bólom głowy. Przy całej gamie witamin i składników odżywczy kryje się w nim także kwas szczawiowy. Szpinaku powinny więc unikać osoby z kamicą nerkową.

Składniki:

– 6 jajek

– 12 plastrów szynki, np. parmeńskiej (w zależności od jej wymiarów)

– 300 g świeżego szpinaku baby

– dwa ząbki czosnku

– odrobina oliwy z oliwek

– sól

Formę do muffinek lekko natłuszczamy. Układamy plastry szynki, tak by utworzył się stabilny koszyczek.

Szpinak kroimy drobno i podsmażamy z odrobiną soli i rozgniecionym czosnkiem. Przekładamy go do koszyczków z szynki. Wbijamy na wierzch jajko i zapiekamy w temperaturze 150C. Na koniec można dodać odrobinę sera.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 3 =