Walentynkowe serduszka

Zbliżają się Walentynki, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego. A jeśli słodkie, to koniecznie nasze serduszka. Kruche ciasteczka, o delikatnym migdałowo-waniliowym smaku, z całą pewnością przypadną do gustu Waszym bliskim.

DSC_0821-crop

 

Te małe słodkości są bardzo proste w wykonaniu. Przyozdobione królewskim lukrem, z którego korzystaliśmy też przy dekorowaniu świątecznych pierniczków, to nasz numer jeden na święto zakochanych.

Składniki (na ok. 60 ciasteczek)

1,5 szklanki cukru pudru

kostka masła

1 jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub łyżeczka cukru migdałowego

1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Lukier: wedle wskazówek z tego przepisu + czerwony barwnik spożywczy

DSC_0819-cropW dużej misce utrzyj na gładką masę cukier puder, cukier/ekstrakt migdałowy i masło. Dodaj jajko, wanilię i dokładnie wymieszaj. W innej misce przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp mieszankę do mokrej masy. Zagnieć ciasto, podziel na dwie porcje i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie, wyłóż ciasto na opruszony mąką blat i rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Wykrój ciasteczka w kształcie serduszek i przełóż je na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem.

Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok. 10 minut (piekarnik musi być nagrzany)

Gdy ciasteczka ostygną ozdób lukrem. Tak jak na zdjęciu, możesz podzielić przygotowaną porcję lukru na dwie części: do jednej dodaj ok.3-4 krople barwnika, do drugiej nieco więcej.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *