Przepis na sernik z rosą

fot. mojewypieki.pl

Święta Bożego Narodzenia to oczywiście choinka, Święty Mikołaj i prezenty, kolędy, ale chyba dla wszystkich najważniejsze jest…. świąteczne jedzenie! Świąteczne obżarstwo jest  każdemu bardzo dobrze znane. Ciężko oprzeć się na Wigilii pierogom, krokietom czy barszczowi z uszkami. A po tym wszystkim trzeba spróbować sernika! Oto przepis na sernik z rosą.

Składniki:

Ciasto:

– 2 szkl. mąki

– ½ szkl. cukru

– 2 żółtka

-1 jajko

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ kostki margaryny

Masa serowa:

– 1 kg twarogu półtłustego w kostce lub w wiaderku

– 1 szkl. cukru

– 2 szkl. mleka

– budyń śmietankowy bez cukru

– 2 jajka

– 4 żółtka

Rosa:

– 6 białek

– 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania ciasta:

Zagnieść ciasto z podanych składników, a później schłodzić 30 min w lodówce.

Sposób przygotowania masy serowej:

Twaróg półtłusty zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Następnie dodać cukier, mleko, budyń, jajka i żółtka. Całość dokładnie zmiksować.

Uwaga: Jeżeli używamy twarogu z wiaderka to nie musimy go mielić.

Sposób przygotowania rosy:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną masę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.

Uwaga: Białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.

Pieczenie ciasta:

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy wcześniej schłodzone ciasto, a na nie wlewamy masę serową. Sernik (bez piany) piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany), na ciasto wyłożyć ubitą pianę. Powierzchnię lekko wyrównać i piec jeszcze przez 10-15 min (aż piana będzie lekko brązowa).

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *