Makowa choinka

fot. Karolina Grudziecka

Chodzą słuchy, że święta już tuż tuż. Myślicie nad jakimś oryginalnym, ciekawie wyglądającym ciastem jednak nie chcecie kombinować ze smakami? Z pomocą przychodzi przepis mojej mamy (pozdrawiam mamo!) w moim wykonaniu. Zapraszam na makowca w wersji choinkowej! Spokojnie, robi się go łatwiej niż to wygląda!

Czego będziemy potrzebować?

  • 450g mąki
  • 180ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 białka do posmarowania
  • 8g suchych drożdży
  • 30g masła
  • 70g cukru (polecam drobny cukier do wypieków)
  • Szczypta soli
  • Mak (ja zużyłam trochę ponad połowę puszki 850g)

 

 

Krok 1

Drożdże rozrobić  z mlekiem oraz odrobiną mąki i cukru (po ok. 5 gram). Pozostawić na 15 minut w jakimś ciepłym miejscu.

fot. Karolina Grudziecka, kolaż Maciej Grzegowski

Krok 2

Połączyć pozostałe składniki (oprócz białek) i dodać rozrobione drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie kontynuować wyrabianie ciasta ręką najlepiej na stolnicy przez około 7 minut.

Krok 3

Jak ciasto będzie już gładkie i dobrze wyrobione, położyć na talerzu lub włożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (30-40 minut). Można delikatnie nagrzać piekarnik na max. 50°C i ciasto postawić na otwartych drzwiczkach.

fot. Karolina Grudziecka, kol. Maciej Grzegowski

Krok 4

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Najlepiej jak się nam uda mniej więcej w kształcie trójkąta – stracimy wtedy najmniej ciasta. Polecam układać je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, później może być trudno przenieść ciasto.

fot. Karolina Grudziecka, kol. Maciej Grzegowski

Krok 5

3 placki posmarować makiem i ułożyć je na sobie. 4 placek, bez maku, położyć na poprzednich. Całość przyciąć w kształt choinki.

fot. Karolina Grudziecka, kol. Maciej Grzegowski

Krok 6

Samą choinkę rozciąć oraz zawinąć w sposób pokazany na zdjęciach. Całość posmarować białkiem pozostałym z użytych wcześniej żółtek.

fot. Karolina Grudziecka, kol. Maciej Grzegowski

Krok 7

Choinkę piec w temperaturze 180°C. Przez pierwsze 10 minut używać jedynie dolnej grzałki, kolejne  10 – dolnej i górnej.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 5 =