Ciasteczka dyniowe z czekoladą

 

fot. Karolina Grudziecka

Dynia przeważnie kojarzy się nam z zupą (która wcale nie musi być nudna! *klik* ). Co jednak gdyby zrobić z nią coś na słodko? Myślałam, myślałam i wymyśliłam… Zapraszam na obiecany przepis dyni w słodkiej odsłonie – ciasteczka dyniowe w wersji z czekoladą!

Co będziemy potrzebować?

(Składniki na około 12 ciastek)

  • 1 szklanka purée z dyni
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,75 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • 0,25 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu

fot. Karolina Grudziecka

Krok 1

Przygotowujemy purée z dyni. Dynię kroimy na duże kawałki, układamy ją na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę. Dynia powinna być miękka. Po wyjęciu obieramy ją jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej i dokładnie blendujemy.

Krok 2

W jednej misce mieszamy: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oraz sól.

fot. Karolina Grudziecka

Krok 3

W drugiej, większej misce mieszamy olej i cukier. Po wymieszaniu dodajemy purée i dokładnie miksujemy.

Krok 4

Składniki suche wsypujemy do miski z purée i mieszamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy, najlepiej zrobić to ręką.

fot. Karolina Grudziecka

Krok 5

fot. Karolina Grudziecka

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 12 minut. Czas pieczenie zależy od wielkości oraz grubości uformowanych przez nas ciastek. Ciastka powinny z łatwością odklejać się od papieru i być przyrumienione.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *