Jesienna zupa z dyni z kurkumą i chili

Z czym w kuchni kojarzy mi się jesień? Oczywiście z dynią! Pierwszym, co przychodzi mi do głowy, kiedy o niej myślę, jest zupa krem z dyni z kurkumą i chili. Dziś pokażę Wam jak w łatwy i przyjemny sposób ją przygotować. Zapraszam!

fot. Karolina Grudziecka

Co będziemy potrzebować?

  • Mała dynia (po obraniu powinno być około pół kilograma)
  • 4 średnie ziemniaki (około 300g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (jeśli bardzo go lubicie, dajcie więcej)
  • 1 pomidor
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 20g masła
  • Ziarenka chili
  • Przyprawy: sól, zmielone chili
  • Śmietana 18%

Krok 1

Dynię obieramy oraz usuwamy czubek. Wybieramy pestki i dokładnie czyścimy dynię w środku dłonią.

fot. Karolina Grudziecka

Krok 2

Oczyszczoną dynię oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek siekamy drobno.

Krok 3

Cebulkę oraz czosnek podsmażamy na maśle w garnku co chwilę mieszając. Dodajemy dynię, ziemniaki, kurkumę, sól i zmielone chili. Całość podsmażamy jeszcze ok. 10 minut ciągle mieszając.

Krok 4

Wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 15 minut do gotowania. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka.

fot. Karolina Grudziecka

Krok 5

Obranego i pokrojonego pomidora dodajemy do garnka, mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut. Można ułatwić sobie obieranie pomidora parząc go wcześniej we wrzątku.

Krok 6

Jeśli warzywa są już miękkie całość blendujemy do powstania gładkiej masy. Jeśli są jeszcze twarde, gotujemy aż zmiękną.

Na koniec dodajemy ziarenka chili oraz śmietanę – ja robię to już na talerzu. Można dodać też swoje ulubione dodatki, np. ziarenka słonecznika, pietruszkę, bazylię. SMACZNEGO!

fot. Karolina Grudziecka

Pssst… Zostało Wam trochę dyni? To dobrze! Już niedługo pokażę Wam kolejne przepisy z jej wykorzystaniem! Tym razem może coś na słodko?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *