Postaw na makaron, czyli pomysły na smaczny lunch

Dzień na uczelni to nie tylko przebywanie na wykładach, to także przerwy, podczas których wypadałoby zjeść coś pożywnego, aby mieć siłę na resztę dnia. Odżyw ciało i mózg  zamiast klasycznej kanapki, spróbuj przygotować danie, które jest bardziej wartościowe i nasyci Cię na dłużej. Przedstawiamy dwie propozycje na pyszne sałatki z makaronem w roli głównej.

 

 

Makaron z sosem jogurtowym, groszkiem i wędliną

Czas przygotowania: 15 minut

Cena: ok.10 zł

Porcja dla: 2-3 osób

Składniki:
– 500 g makaronu

– ok.100 gram wędliny (dowolnie wieprzowej lub drobiowej )

– 200 g (kubeczek) jogurtu naturalnego (można użyć także śmietany 12%)

– łyżka majonezu

– 1 ząbek czosnku

– przyprawy (według uznania).

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
2. Szynkę kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy. Ząbek czosnku przeciskamy lub kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski.
3. Odcedzamy makaron, przestudzamy, wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy jogurt naturalny oraz łyżkę majonezu, przyprawiamy wedle uznania.

Sałatka z białej fasoli z makaronem i sosem jogurtowym

Czas przygotowania: 20 minut
Cena: ok.10 – 12 zł
Porcja dla: 2-3 osób

Składniki:
– 300 g makaronu

– pół puszki fasoli konserwowej białej

– 3 – 4 ogórki konserwowe (lub kiszone)

– średniej wielkości papryka czerwona

– 3-4 plasterki dowolnej chudej wędliny

Sos:
– mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok.200 g)

– 2 łyżki majonezu

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz oraz inne przyprawy do smaku (warto dodać odrobinę soku z cytryny).

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, fasolę wrzucamy na sitko i obmywamy z zalewy. Szynkę, ogórki oraz paprykę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Do składników dodajemy odsączoną fasolę.
3. Makaron odcedzamy, hartujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy sos.
4. W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i (niekoniecznie, ale warto) odrobinę soku z cytryny.
5. Do miski z warzywami dodajemy makaron. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy sos i ponownie mieszamy tak, aby rozprowadzić go równomiernie.

Każdy z tych przepisów można modyfikować dowolnie, uzupełniać o ulubione smaki. Warto dodać nasiona, kiełki lub orzechy, które odżywią mózg. Świeże potrawy smakują najlepiej, dlatego też, jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu rano, a chcemy zabrać ze sobą sałatkę np. na uczelnię, najlepiej skomponować ją wieczorem, a rano tylko dodać sos. Pamiętajmy, że makaron ma wiele odmian i nie musimy ograniczać się do jednego. Warto zdecydować się na odmiany pełnoziarniste, osoby na diecie bezglutenowej natomiast mogą użyć makaronu kukurydzianego lub ryżowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *