Superfoods – żurawina

Żurawina wciąż nie należy do grona popularnych owoców w Polsce, a szkoda. Większość z nas nie wie, jakie właściwości są w niej ukryte. Jedząc owoce żurawiny zmniejszamy ryzyko zachorowania na próchnicę, różnego rodzaju infekcje czy choroby serca.

Żurawina to niski krzew z małymi, czerwonymi owocami, które przypominają jagody czy borówki. Naturalnym środowiskiem dla niej są wysokie torfowiska, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne. To właśnie podłoże sprawia, że zawiera ona tyle cennych składników. W owocach znajduje się dużo błonnika, witamin (np. B1, B2, C, E czy karotenu), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Kwas benzoesowy znajdujący się w żurawinie sprawia, że owoce przez długi czas zachowują świeżość.

Czerwone jagody są stosowane na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, obecnie wiele leków jest tworzonych na bazie żurawiny. Owoce żurawiny mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako skuteczną profilaktykę. W naturalny sposób wspomaga organizm. Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorób serca. Związki zawarte w tych owocach powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Te przeciwutleniacze zapobiegają również niektórym nowotworom, np. okrężnicy czy płuc.

Owoce żurawiny mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. Świetnie sprawdzą się również w kwestii odchudzania! Można je dodać do koktajlu, musli, owsianki czy nawet jako dodatek do dania wytrawnego jak obiad w postaci delikatnego sosu do mięsa! Żurawinę można kupić w każdym sklepie. Dobrą ofertę proponuje Lidl, gdzie można znaleźć te owoce pakowane lub zakupić je na wagę. Osoby, które nie przepadają za smakiem żurawiny zawsze mogą sięgnąć po suplementacje w tabletkach. Znakomite uzupełnienie diety w niezbędne witaminy i minerały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *