Superfoods – ashwagandha

Wraz z nowym rokiem powracamy do naszego cyklu o super żywności. Tym razem przyjrzymy się roślinie o tajemniczej nazwie ashwagandha.

Nowy rok, nowy ja. Wiele osób wraz z przywitaniem kolejnego roku podejmuje pewne wyzwania, a najczęstszym z nich jest wprowadzenie zdrowego odżywiania. Do takich postanowień powinniśmy podchodzić z głową i rozsądkiem. Każda dieta powinna być przemyślana, uzupełniana odpowiednimi suplementami. Do jadłospisu warto włączyć pewne elementy, które mają za zadanie zwiększenie odporności, podkręcenie metabolizmu. Ich spożywanie z pewnością korzystnie wpłynie na organizm.

Super może być zarówno rodzimy czosnek, jak i egzotyczne jagody goji. Lista produktów zaliczanych do superfoods jest super długa. Pod ogólnym hasłem super żywności kryją się różnorodne nieprzetworzone produkty, które powinny się znaleźć w dobrze zbilansowanej diecie- rośliny kapustne, jagody, grzyby, nasiona czy rośliny strączkowe. Na liście superfoods można znaleźć algi, aloes, spirulinę czy quinoę (komosa ryżowa).

Witania ospała znana jest głównie pod nazwą ashwagandha. W Polsce kryje się pod określeniem indyjski żeń-szeń. Dzięki swoim właściwościom i leczniczemu działaniu znalazła zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej jako środek na artretyzm, zaburzenia snu, gruźlicę, zapalenie oskrzeli, astmę, bielactwo, przewlekłe choroby wątroby czy zaburzenia miesiączkowania. Ashwagandha pochodzi głównie z Indii, gdzie jest uprawiana na szeroką skalę, ale występuje również w Iranie, Pakistanie, Afganistanie czy na Sri Lance. Witania jest krzewem osiągającym około 150 centymetrów wysokości. Wydaje żółtozielone lub zielonkawe kwiaty oraz czerwone lub czerwonopomarańczowe owoce obudowane w delikatnie zrośnięte działki kielicha. Surowcem leczniczym jest głównie korzeń oraz owoc.

Ashwagandha może być stosowana w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Wzmacnia system odpornościowy, zapobiega jego osłabieniu w skutek stosowania leków. Wspomaga również układ nerwowy. Indyjski żeń-szeń jest znany przede wszystkim z właściwości uspakajających i wyciszających. Działa jako środek antystresowy. Pozwala się cieszyć zdrowym snem, ale nie powoduje senności! Ponadto należy zwrócić uwagę na to, iż ashwagandha wykazuje właściwości odmładzające. Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo reguluje układ hormonalny, wzmacnia układ krążenia, pomaga zwalczać anemię, ułatwia przepływ substancji odżywczych do wnętrza komórek.

Indyjski żeń- szeń jest dostępny na rynku zarówno w formie rozdrobionej, jak i wyciągu w kapsułkach. Niewątpliwie zaletą naturalnych specyfików jest stopniowa, lecz długotrwała poprawa stanu zdrowia. Producenci kapsułek zalecają najczęściej stosowanie jednej tabletki dwa razy dziennie przed posiłkiem. A do czego dodawać sproszkowany korzeń ashwagandhy? Świetnie się sprawdza jako dodatek do śniadań, czyli kilka gramów proszku do owsianki czy jaglanki. Nie zmieni smaku dania, ale z pewnością zwiększy jego właściwości. Pamiętajmy, że gwarancją skuteczności jest odpowiednia ilość surowca, systematyczność stosowania i właściwe dawkowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 18 =