Biała kiełbasa na 3 sposoby

Mimo, że to nie Boże Narodzenie, to i te święta możemy nazwać białymi. Wszystko za sprawą białej kiełbasy, która od pokoleń króluje na naszych wielkanocnych stołach. Wydawałoby się, że skoro jemy ją co roku, to może nam już porządnie zbrzydnąć. Nic bardziej mylnego! To zaś dzięki nowym pomysłom na białą kiełbasę. Podpowiadamy jak przyrządzić ją nieco inaczej niż zwykle, co nie znaczy, że mniej smacznie.

Biała kiełbasa w majeranku

60 dag białej kiełbasy

½ łyżki oleju

1 ½ łyżki majeranku

sól

opcjonalnie:

chleb i musztarda

ziemniaki i chrzan

1. Kiełbasę myjemy, osuszamy i związujemy nitką.

2. Na rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę w całości, spiralnie zwiniętą, aż lekko się przyrumieni.

3. Podajemy gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno ze świeżym chlebem i musztardą.

Biała kiełbasa pieczona

1 kg białej kiełbasy

2 cebule

4 ząbki czosnku

½ szklanki oliwy

mniej niż ½ szklanki sosu sojowego

pieprz

1. Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.

2. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na noc.

3. Następnego dnia wyjmujemy z zalewy i pieczemy przez ok półtorej godziny w średnio nagrzanym piekarniku (160 – 180 stopni).

Biała kiełbasa z miodem i piwem

600g białej kiełbasy

3 łyżki oleju rzepakowego

3 pokrojone w piórka słodkie cebule

2 gałązki rozmarynu

1 łyżka miodu wielokwiatowego

500 ml piwa 6%

kminek

słodka czerwona papryka

liść laurowy

majeranek

sól morska

grubo mielony czarny pieprz

1. Białą kiełbasę nakłuwamy, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy.

2. Dolewamy piwo i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 2 =