Domowa granola

092a209709cad6bf09d2feb9264f5ace-240x240Nie masz rano zbyt dużo czasu, a wiadomo, że rozpoczęcie dnia bez śniadania to zły pomysł. Mamy dla Ciebie najlepszą opcję, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Smaczna i szybka domowa granola, której nie oprze się żaden zabiegany student.

Słyszysz dźwięk budzika, przełączasz go na tryb drzemki lub stan uśpienia i tzw. jeszcze pięć minut. Znasz to, prawda? Po pół godzinie zrywasz się w szoku z łóżka ze świadomością, że do autobusu pozostało Ci pięć minut. Wówczas ten czas jest najdłuższy w życiu człowieka i on sam pobija własne rekordy. Prysznic w czasie Usain’a Bolt’a, akrobatyczne wciąganie spodni, makijaż z szybkością Formuły 1.. A co ze śniadaniem? Najczęściej kończy się na gryzie kanapki i łyku kawy. Szukasz pomysłu na szybkie danie, które przyrządzisz w pięć sekund? Domowa granola, którą wystarczy, że zalejesz jogurtem lub mlekiem. Szybkie i pożywne śniadanie dostarczy Ci energii na cały poranek.

Składniki:
• 40 g cukry brązowego
• 60 ml ciepłej wody
• 200g płatków owsianych
• 50 g zmielonych kiełków pszenicy/ otrębów
• 30 g wiórków kokosowych
• 25 g pokrojonych orzechów
• pestki dyni lub słonecznika, sezam, siemię lniane
• 30 g oleju rzepakowego/ kokosowego

Przygotowanie

Cukier rozpuść w wodzie i odstaw na chwilę. Pozostałe składniki włóż do dużej miski i wlej przygotowany wcześniej syrop. Wszystko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp mieszankę. Rozłóż równomiernie. Rozgrzej piekarnik do 150*C i włóż na 20 minut, po tym czasie przemieszaj granolę i zapiekaj jeszcze 15 minut. Po tym czasie, gdy mieszanka przestygnie, przełóż ją do słoika. Podawaj z jogurtem lub mlekiem. Możesz dodać również świeże owoce. Szybkie i smaczne śniadanie gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć + jedenaście =