Z miłości do słodkości, czyli walentynkowe przepisy

serceNie od dzisiaj wiemy, że to co przygotowane samodzielnie smakuje najlepiej. Jeżeli jeszcze przyprawimy to odrobiną miłości , sukces jest gwarantowany. Poznajcie sprawdzone, walentynkowe przepisy na romantyczny wieczór. Będzie słodko.

 

 

lava cakeLava cake

Składniki: ( na 2 porcje w kokilkach o średnicy 9,5 cm)

60 g masła
85 g czekolady (w proporcjach: ok. 50g gorzkiej i ok. 30 g mlecznej)
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżka mąki pszennej
szczypta soli

Wykonanie:

Czekolady wraz z masłem rozpuścić, np. W wodnej kąpieli. Odstawić na bok by masa nieco przestygła. Całe jajka, żółtka i cukier ubić na niemal białą, gęstą pianę. Dodać mąkę i sól, a następnie masę czekoladową. Krótko zmiksować, by składniki dobrze się połączyły.

Wnętrze kokilek dobrze wysmarować masłem i obsypać kakao. Wlać przygotowaną masę do 3/4 wysokości naczyń. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 220C od 8 do 12 minut.Czas pieczenia może być różny dla różnych piekarników. Sekret lava cake tkwi w tym, że musi być dobrze ścięte po bokach i z wierzchu, natomiast wnętrze powinno pozostać płynne.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić kokilki na minutę. Lekko podważyć nożem brzegi ciastka i wyłożyć je na talerzyki.Można też podać ciastko nie wyjmując go z naczynek do zapiekania.

Wierzch ciastka oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami, bitą śmietaną. Można dołożyć gałkę lodów, np. o smaku waniliowym

szaszlyki owocoweSzaszłyki owocowe z sosem czekoladowym

Składniki: ( na 10 szaszłyków)

tabliczka czekolady mlecznej
tabliczka czekolady białej
10 truskawek
2 jabłka
3 plastry świeżego ananasa
karambola
kiwi
10 malin
10 pianek marshmallow

 

Wykonanie:

Czekolady osobno rozpuścić w kąpielach wodnych. Jabłka, plastry ananasa, kiwi i karambole pokroić tak, aby uzyskać po 10 kawałków. Truskawki i maliny pozostawić w całości.

Na każdy patyczek do szaszłyków nadziewać po kawałku każdego owocu i jedną piankę. Zmieniać kolejność na kolejnych patyczkach, aby było różnorodnie i kolorowo.

Przełożyć owocowe szaszłyki na duży talerz i blachę. Zanurzać widelec w gorących czekoladach, raz w ciemnej, raz w białej i pozwalać jej ściekać na owoce, żeby powstały fantazyjne wzorki.

Wstawić do lodówki, żeby czekolada stężała

IMG_3832Crème brûlée z białą czekoladą

Składniki: ( na 2 porcje)

135 ml śmietanki 30%
1/3 laski wanilii
2 mniejsze żółtka
25 g cukru
35 g białej czekolady
2 płaskie łyżki cukru na wierzch
borówki amerykańskie do dekoracji

 

 

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować foremki.
Do rondelka wlać śmietankę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka. Przepołowioną laskę i ziarenka wanilii włożyć do śmietanki. Zagotować, odstawić z ognia na 5 minut. Dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Wyjąć pustą laskę wanilii.

W czystej misce wymieszać łyżką żółtka z cukrem. Cały czas mieszając żółtka wlewać do nich stopniowo śmietankę. Masa na crème brûlée jest już gotowa. Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut,tylko do czasu aż masa się zetnie (dodatkowo stężeje po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce).

Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Przed samym podaniem posypać wierzch kremu cukrem (około 1 niepełna łyżka na 1 porcję), potrząsnąć foremką rozprowadzając cukier równą warstwą po powierzchni deseru. Opalić palnikiem lub przypiec w piekarniku, aby cukier się skarmelizował. Udekorować borówkami.

serniczki z riccottySerniczki z ricotty

Składniki: ( na 4 porcje w zależności, od wielkości foremek)

Na spód:
90 g masła
1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru
1 jajko
220 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

75 dag sera ricotta
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
3 jajka
0,5 szklanki drobnego cukru
1/4 szklanki (40 g) sułtanków
1/4 szklanki (80 g) kandyzowanych owoców
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Foremki  wysmarować masłem i posypać odrobiną bułki tartej. Wszystkie składniki na spód wyrobić (można w malakserze). Na dno foremek wyłożyć ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto w foremkach przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne (lub suchy ryż, fasolę) w celu obciążenia i piec 10 minut w temperaturze 180ºC, następnie usunąć papier i obciążenie, podpiekać kolejne 15 minut lub do złotego koloru. Ostudzić.

Przygotować serek ricotta. Z opakowania odlać wodę. Serek odcisnąć na sitku, przez gazę lub lniany ręczniczek, by usunąć nadmiar płynu.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i wymieszać na jednolitą masę, pod koniec dodać bakalie. Wylać na podpieczone spody.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 – 70 minut, aż środki serniczków będą ścięte i sprężyste. Wystudzić, schłodzić przez 3 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z malinami i gałką lodów np. śmietankowych.

Poza wyjątkowym smakiem i oryginalnością, atutem wszystkich wymienionych przepisów jest łatwość ich przygotowania. Nie poświęcicie im zbyt dużo czasu, zrobi je także laik kulinarny. Natomiast ogromne wrażenie, zrobione na drugiej osobie możemy zagwarantować!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + dziesięć =