Smaczny prezent na święta – ciastka korzenne

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia koniecznie trzeba zacząć od zrobienia świątecznych ciastek. Nie muszą to być tylko pierniki. Doskonałym pomysłem na takie wypieki są ciastka korzenne z imbirem, miodem i cynamonem. Proste w wykonaniu, dają dużą możliwość pracy twórczej podczas ich dekorowania czy ozdabiania. Jest to także idealny pomysł na smaczny prezent.

Zanim zaczniesz pieczenie, zorganizuj sobie miejsce w kuchni. Przy robieniu ciastek potrzebne jest dużo przestrzeni do rozwałkowania ciasta, a później także do ich dekorowania. Przygotuj sobie wszystkie składniki:

 

ciastka korzenne25 dag mąki tortowej + do podsypania na stolnicę

12,5 dag cukru

10 dag masła (w temperaturze pokojowej)

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki imbiru w proszku

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżeczki miodu

masa na ciastka korzenneDekorowanie:

cukier puder

biała czekolada

ciemna czekolada

skórka z cytryny i z pomarańczy

kolorowe posypki, koraliki, gwiazdki, barwnik, pisaki

ciastka korzenne na blaszyUstaw piekarnik na 180 stopni, tak aby grzał z góry i od dołu. Nie używaj termoobiegu, ponieważ czas pieczenia jest bardzo krótki. Do dużej miski wsyp cukier, dodaj masło, jajko, imbir, cynamon i miód. Połącz te składniki ze sobą, miksując na małych obrotach. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Jeżeli miska jest za mała, możesz wyłożyć sobie masę na podsypaną mąką stolnicę. Gdy skończysz wyrabianie, podziel ją na 4 kawałki i zacznij rozwałkowywać na grubość około 2 mm. Pamiętaj, aby używać mąki, ponieważ ciasto to lubi się przyklejać do wałka. Nawet jeżeli użyjesz jej dużo, smakołyki nie zrobią się po upieczeniu twarde. Podsypuj sobie także mąkę na stolnicę, żeby masa nie przyklejała się do blatu. Gdy rozwałkujesz placek, weź swoje ulubione foremki i wytnij z niego świąteczne kształty. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika na 6 lub 7 min. Ciastka muszą się odpowiednio zarumienić, dlatego trzeba spoglądać na  nie podczas pieczenia, żeby nie były zbyt jasne, ale też, żeby się nie przypaliły.

dekorowanie ciastek Po upieczeniu, przygotuj sobie jakąś podkładkę do ozdabiania. Może to być chociażby folia aluminiowa. Każdy wzór ciastka możesz inaczej udekorować. Przykładowa forma:

1. biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, a do tego małe gwiazdki cukrowe i koraliki,

2. ciemna czekolada i kolorowa posypka,

3. cukier puder z odrobiną wody podgrzany w garnku ze skórką z cytryny i pomarańczy także z kolorowymi koralikami.

Warto wykazać się własną kreatywnością i ozdabiać wyroby według własnego uznania.

 

 

 

 

Zostaw wypieki najlepiej na całą noc, żeby lukier i czekolada zastygły. Następnego dnia możesz włożyć ciastka korzenne do blaszanego pudełka lub zapakować na prezent dla bliskiej osoby. Taka mała niespodzianka od serca będzie dla kogoś miłym zaskoczeniem. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

ciastka korzenne w blaszanym pudełku

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 × 4 =