Zrób sobie drinka!

drink_cdnMasz ochotę na odrobinę wieczornego relaksu? A może właśnie planujesz spotkanie z przyjaciółmi? Jeżeli tak, wypróbuj koniecznie nasze przepisy na orzeźwiające drinki z białym rumem. Są pyszne, kolorowe i bardzo proste w wykonaniu!

Na początek kilka słów o głównym bohaterze naszych koktajli. Rum jest produktem fermentacji melasy pozostałej po produkcji cukru z trzciny cukrowej. Po destylacji jest zawsze bezbarwny. Jego kolor zależy od rodzaju beczek, w których jest przechowywany. Biały rum „leżakuje” w beczkach jesionowych, natomiast brązowy rum trzymany jest dłużej w beczkach z ciemnego drewna. Biały odpowiednik jest łagodniejszy w smaku od brązowego, nie nadaje się jednak do ciepłych napojów, ponieważ jego aromat szybciej się ulatnia. Sprawdza się za to świetnie w prostych i orzeźwiających koktajlach.

Do większości drinków będzie nam potrzebny syrop cukrowy. Jego wykonanie jest banalnie proste!

Wlewamy do garnka szklankę wody, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy szklankę cukru. Mieszamy tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (dzięki niemu syrop można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni), przelewamy do butelki lub słoika z nakrętką i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.

drinki (5)Pierwszym koktajlem, który wam proponujemy jest trochę inna wersja klasycznego Mojito.

Bazyliowo-miętowe Mojito

20 ml białego rumu

– 20 ml soku z limonki

– 10 ml syropu cukrowego

– 3 świeże listki bazylii

– 3 świeże listki limonki

– ¼ limonki

– woda gazowana

Wsypujemy do szklanki delikatnie ugniecione listki bazylii i mięty. Dodajemy limonkę i syrop cukrowy. Wsypujemy kruszony lód. Wlewamy rum i sok z limonki, po czym dopełniamy drinka wodą gazowaną.

 

Daiquiri bazyliowo-miodowedrinki (3)

– 40 ml białego rumu

– 30 ml płynnego miodu

– 10 ml soku z limonki

– 3 świeże listki bazylii

Mieszamy w shakerze rum i miód, aż się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, delikatnie zgniecione listki bazylii oraz lód i ponownie mieszamy. Przelewamy do szklanki i dekorujemy listkami bazylii.

 

drinki (4)Kiwi Daiquri

– 1 Kiwi

– 50 ml białego rumu

– 20 ml soku z limonki

– 20 ml syropu cukrowego

Miksujemy kiwi za pomocą blendera (możemy je również zgnieść na bardzo drobne kawałki). Dodajemy rum, syrop cukrowy i sok limonki. Całość wlewamy do szklanki wypełnionej kruszonym lodem.

 

 

Blue Hawaiidrinki (1)

– 40 ml białego rumu

– 10 ml niebieskiego curacao

– 20 ml soku z limonki

– 60 ml soku z ananasa

– 10 ml syropu cukrowego

Do wypełnionej lodem w kostkach szklanki dodajemy niebieskie curacao. W shakerze z lodem mieszamy syrop cukrowy, sok z ananasa i limonki. Przelewamy delikatnie do szklanki. Na końcu wlewamy rum.

 

drinki (2)Na koniec coś prostego dla fanów mocniejszych koktajli.

Cherry King

– 40 ml białego rumu

– 15 ml likieru wiśniowego

– 10 ml świeżego soku z cytryny

– paski ze skórki cytrynowej (do dekoracji)

Składniki mieszamy wraz z lodem w shakerze. Przelewamy do szklanki i dekorujemy cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *