Pomysły na sylwestrowe przekąski

przekaski sylwester miks Zapraszacie gości na Sylwestra i nie do końca wiecie co im zaserwować? Czasu zostało bardzo mało, a w portfelu raczej pustki? Wpadają przyjaciele-jarosze i wydaje Wam się, że nie zdołacie ich niczym zaskoczyć? Mamy dla Was 5 propozycji na mniejsze i większe przekąski, które idealnie sprawdzą się w sylwestrową noc i co najważniejsze, nie przeciążą zbytnio Waszych żołądków.

1.Małe kanapeczki z kolorowymi pastami

Lekkość na żołądku i dużo nowych doznań smakowanych – gwarantowane. Zaskoczcie znajomych i przygotujcie mini-kanapeczki (trójkątne, okrągłe, podłużne) z zaskakujących składników. Może to być groszek, bakłażan, soczewica, marchewka, czy fasola i słonecznik, na które podajemy przepis. Grunt, to dopasować przyprawy według własnych upodobań, zadbać o to, by każda pasta miała inny kolor i zapewnić dodatki. Mogą to być pomidorki koktajlowe, oliwki, papryka, rukola, roszponka i co tylko Wasza (i Waszych gości) dusza zapragnie.

pasta fas Pasta fasolowa na ostro

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli (fasola odsączona i przepłukana wodą)
  • 5 suszonych pomidorów
  • maleńka garść suszonej słodkiej żurawiny
  • 1/3 natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • szczypta soli
  • pół drobno posiekanej papryczki chilli

Przygotowanie:

Do dużej miski wrzucamy odsączoną fasolę, posiekane suszone pomidory, żurawinę, niedbale posiekaną pietruszkę. Dodajemy pół małej, posiekanej papryczki chilli. Wszystko miksujemy blenderem stopniowo dolewając oliwę z suszonych pomidorów, tak by uzyskać pożądaną konsystencję (gęste smarowidło).

Pasta pomidorowo-słonecznikowa

Składniki:

-Szklanka nasion słonecznika namoczonych przez noc

-dwie łyżki soku z cytryny

-ząbek czosnku

-pół natki pietruszki (niedbale posiekana)

– 3 łyżki zimnej wody

– 6 suszonych pomidorów

– łyżka uprażonego na złocisty kolor sezamu

– pół łyżeczki pieprzu cayenne

– sól (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Podobne i proste jak w poprzednim przepisie. Wszystkie składniki (na razie poza solą) wrzucamy do miski lub wysokiego naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. Na końcu próbujemy i ewentualnie dodajemy odrobinę soli/pieprzu.

2. Szaszłyki warzywne/owocowe

Idealnie sprawdzają się obie wersje. Szaszłyki z grillowanymi warzywami podawane na ciepło na pewno zadowolą każdego gościa, a szaszłyki owocowe będą doskonałym dodatkiem do kolorowych drinków.

szaszlyk Szaszłyki z grillowanymi warzywami i…

Składniki (ilość w zależności od liczby gości):

-papryka

-cebula

-cukinia/bakłażan

-pieczarki

-tofu lub kurczak

Marynata:

-ok. 5 łyżek oliwy (w zależności od ilości szaszłyków)

-świeże zioła: bazylia, kilka listków mięty

-2 łyżeczki soku z cytryny,

-łyżeczka miodu,

-łyżeczka łagodnej musztardy,

-pieprz cayenne(u mnie spora szczypta)

-dwa ząbki czosnku (wyciśnięte),

– łyżeczka soli

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w grubą kostkę (cebulę w pióra). Składniki na marynatę połącz w głębokiej misce. Wrzuć do niej warzywa i dokładnie wymieszaj dłonią. Odstaw do lodówki na min. Pół godziny. Nabij warzywa na długie patyczki. Szaszłyki kładź bezpośrednio na patelnię do grillowania lub ruszt piekarnika. Grilluj na średnim ogniu maksymalnie 15 minut, często obracając warzywa i doglądając czy nie spiekają się zbytnio.

Podawaj z sosem jogurtowo-ziołowym.

Szaszłyki owocowe są banalnie proste w przygotowaniu. Kup zapas ulubionych owoców, pokrój je w grubą kostkę/krążki, nabij na patyczki i podawaj np. z sosem miodowo-miętowym lub saute.

3. Muffinki na słono

Wariacji na takie muffiny jest całe mnóstwo. Na Sylwestra proponujemy sprawdzoną klasykę – muffiny szpinakowe. Jeśli lubicie mięso, do podanych składników możecie dorzucić jeszcze szynkę lub drobno posiekanego kurczaka.

Składniki na ok. 12 sztuk:

– pół łyżki masła

– duża drobno posiekana cebula

– Wyciśnięty ząbek czosnku

–  pół łyżeczki pieprzu cayenne

– pół łyżeczki soli

– 350g mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 200g startego sera cheddar

– 250ml mleka

– 1 jajko

– 150g świeżego szpinaku

 

Na początku rozgrzej piec do temperatury 180 stopni. Cebulę podsmaż na maśle, dodaj do niej wyciśnięty czosnek, pieprz cayenne, sól, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
W jednej misce połącz mąkę, proszek i starty ser, w drugiej ubij jajka z mlekiem, a następnie zawartość obu misek połącz. Dodaj umyty i sparzony wrzątkiem szpinak oraz podsmażoną cebulę, całość wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto nakładaj równomiernie do 12 foremek w blaszce na muffiny. Piecz około 25-30 minut, tak by muffiny ładnie się zarumieniły. Górę możesz ozdobić np. serkiem Hochland o ulubionym smaku i pomidorkiem koktajlowym.

4. Tosty francuskie z salsą

tosty Idealna propozycja na Sylwestra i… noworoczne śniadanie. 🙂 Pyszne, chrupiące tosty z aromatyczną salsą i tzw. „masłem bogów” czyli awokado. Jak we wcześniejszych przepisach, jeśli tylko macie ochotę dodajcie tu np.  grillowanego kurczaka.

Składniki na 4 tosty:

  • 4 kromki chleba (może być czerstwy)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • pieprz, sól, odrobina pieprzu cayenne
  • 50g masła
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cebula szalotka
  • 2 duże pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
  • dwie łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła: u mnie bazylia

Przygotowanie:

Zacznij od salsy, aby byłą bardziej aromatyczna. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę i wrzuć do małej miseczki. Dodaj do nich jak najdrobniej posiekaną cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz, sól, posiekaną bazylię, oliwę i ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Teraz przygotuj tosty. Wcześniej możesz delikatnie przypiec kawałki chleba w tosterze. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Na patelni rozgrzej połowę masła, po chwili usuwając łyżką powstałą na wierzchu pianę. Dwie pierwsze grzanki dokładnie maczaj w mieszance jajecznej, a następnie układaj na patelni. Smaż je do czasu, aż będą miały złocisty kolor. Gotowe tosty odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu (aby zachowały ciepło możesz przykryć je folią aluminiową). Zdecydowanym ruchem (tak, by się nie oparzyć) wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, rozgrzej resztę masła i w identyczny sposób smaż kolejne kromki chleba.

Awokado obierz i pokrój w możliwie cienkie plastry. Rozłóż je na każdym toście, a wierzch udekoruj pomidorowo-ziołową salsą.

5. Sałatka z pieczonym burakiem

salatka burak Zestawienie kończy mój absolutny faworyt. Lekka sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem. W moim przepisie jedną z głównych ról gra również tofu, ale możecie z niego zrezygnować, wymienić je na mięso lub kozi ser. Absolutnym królem dania i tak pozostanie szlachetny burak. Ta sałatka idealnie zgra się z czerwonym winem.

Składniki na 1 porcję:

-1 okrągły burak

-1 mała biała cebula

-pół kostki tofu marynowanego

-kilka kolorowych pomidorków cherry

-kiełki rzodkiewki

-ulubiona sałata lub jej mix

-odrobina oliwy

-szczypta brązowego cukru

Produkty na sos:

-2 łyżki oleju ryżowego (może być również dobrej jakości oliwa)

-łyżka wody

-łyżeczka rozpuszczonego miodu lub syropu z mniszka lekarskiego

-kawałek papryczki chilli lub pół łyżeczki pieprzu cayenne

-pół łyżeczki soli

-łyżeczka musztardy francuskiej

-kilka listków melisy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę oraz buraka w drobne ćwiartki lub grubsze plasterki. Wyłóż na blasze lub papierze do pieczenia, skrop oliwą, posyp szczyptą brązowego cukru. Piecz 20-30 minut doglądając i w połowie czasu obracając warzywa na drugą stronę.

W czasie kiedy burak i cebula zaczną się rumienić i wydzielać niesamowity zapach… przygotuj sos do sałatki. Olej, wodę, miód i musztardę wymieszaj w małym naczyniu. Dodaj sól i pieprz cayenne (lub chilli) według uznania – u mnie pół łyżeczki cayenne. Dorzuć posiekane listki melisy, wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.

Mniej więcej po 15 minutach odkąd włożyłe(a)ś buraka i cebulę do piekarnika, rozgrzej odrobinę oleju na patelni do grillowania (lub zwykłej) i smaż kawałki tofu z dwóch stron.

Przygotuj resztę składników: w misce ułóż sałatę, kiełki i pokrojone pomidorki. Kiedy buraki, cebula i tofu będą pięknie upieczone i wysmażone – dodaj je do sałaty i zalej słodko-ostrym sosem.

Podawaj z kawałkiem ciabatty, grzankami lub bez dodatków – w każdej wersji jest idealna.

 

Więcej moich przepisów znajdziecie na blogu Trójmiejski bazar.

Pysznej zabawy i cudownego 2015 roku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy − trzy =