Smak świąt – kawa marcepanowa

kawa marcepanowa, kawa, marcepan, święta, masa marcepanowa, Delikatesy CDNŚwiąteczne przygotowania są już w trakcie. Kiedy już ulepicie pierogi i upieczecie pierniczki, zróbcie sobie przerwę! Czas na pyszną kawę marcepanową. Dzięki temu aromatowi poczujecie świąteczną atmosferę!

Składniki:

− 200 ml świeżo zaparzonej kawy

− 150 ml mleka

− 30 g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Zgodnie ze zwyczajem – zaparzamy kawę. Doprowadzamy do wrzenia ok. 30 ml wody. Masę marcepanową kruszymy (rwiemy) i wrzucamy do kubka. Następnie trzeba zalać go wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia. Dolewamy zaparzonej kawy i znów mieszamy. Mleko spieniamy w osobnym naczyniu, po czym dodajemy do kawy. Teraz wystarczy się delektować marcepanowym smakiem kawy!

Właściwości:

Marcepan to nic innego jak zmielone migdały z cukrem i olejkiem migdałowym. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego panis martius, co dosłownie oznacza chleb Marka. Tradycja wypiekania marcepanu przybyła do Polski już w średniowieczu, prawdopodobnie wraz z najazdem tureckim. Jak to bywa, w przypadku dobrych rzeczy, toczy się spór o autorstwo marcepanu – głównie między Włochami, a Węgrami. Wśród wyrobów cukierniczych, słodka masa wiodła prym. Sławę odebrała jej dopiero czekolada. Współcześnie zamiast migdałów do produkcji używa się zmielonych pestek brzoskwini, moreli lub miazgi z orzechów arachidowych.

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 11 =