Kawa tylko dla twardzieli

Kawa dla twardzieli, kawa z chili, miódZa oknem deszcz, śnieg i ziąb. Codziennie marzniesz idąc na uczelnię czy do pracy? Kiedy już wrócisz do domu napij się dobrej kawy. Ta na pewno Cię rozgrzeje!

Składniki:

− 200 ml kawy

− odrobina suszonej chili

− łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Podstawą napoju jest oczywiście kawa. Im lepszej jakości będzie, im lepiej ją zaparzycie (nie przegrzewając jej), tym pełniejszy będzie jej smak i aromat. Zatem przygotowujemy, według własnych preferencji, 200 ml napoju. Następnie dodajemy łyżeczkę ulubionego miodu i mieszamy aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy parę zmielonych ziarenek chili. Jeśli wsypiecie ich zbyt mało, nie poczujecie tego przyjemnego pieczenia, jeśli zbyt dużo – poczujecie płomienie w ustach. Kawa z chili i miodem gotowa. Rozgrzanie gwarantowane!

Właściwości:

Zjedzenie chili dostarcza wielu wrażeń – potrafi przyjemnie rozgrzać organizm, ale także wywołać płacz i gorączkę. Skąd takie działanie? W papryce zawarta jest kapsaicyna (jej ilość jest zależna od gatunku), która podrażnia błonę śluzową oraz skórę. To ona odpowiada za uczucie ciepła i zaczerwienienie. Przy spotkaniu z chili nasze zakończenia nerwowe ulegają podrażnieniu. W rezultacie powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych. Tym samym ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz wzmaga apetyt.

Dowiedz się więcej o miodzie i jego właściwościach.

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden + trzynaście =